Ποιοί είμαστε;

Η Ομάδα Μαρμίτα δημιουργήθηκε το 2016 από τις Αρχοντούλα Μήτσιου , Μαρία Μανάση και Στέλλα Σακελλαρίου , με σκοπό να συγκεράσει τις παιδαγωγικές ανησυχίες με το θέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση .
Έχοντας ως κοινό τόπο την αγάπη για την παιδαγωγική και τις βιωματικές μορφές μάθησης , τη μουσική , το θέατρο , τις εικαστικές τέχνες , την έρευνα. Έχοντας κοινή την πρόκληση της μητρότητας . ΄Έχοντας από κοινού στραμμένο το βλέμμα στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα . Έχοντας κοινή την ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά αλλά και να ακούσουμε τα παιδιά, φτιάξαμε μια κοινή φαρέτρα δεξιοτήτων και γνώσεων . Από αυτήν τη φαρέτρα, με όχημα και συνδετικό κρίκο την τέχνη του κουκλοθεάτρου ξεπήδησε η Μαρμίτα . Στη Μαρμίτα λοιπόν μαγειρεύουμε κουκλοθέατρο , θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους με περιβαλλοντικές και κοινωνικές θεματικές φτιάχνοντας ένα δυναμωτικό ζωμό για μικρούς και μεγάλους. Στη Μαρμίτα μας κάνουμε θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με Κούκλες .
Η Μαρμίτα είναι κομμάτι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού “Βερτίσκος –Μαζέματα”, που ασχολείται από το 2015 με την κοινωνική ,πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση του μικρού ορεινού χωριού Βερτίσκος, μέσα από την ενδυνάμωση των ντόπιων παραγωγών, τη δημιουργία τοπικού πολιτισμικού έργου και την οργάνωση παιδαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με οικολογικό και συμβιωτικό περιεχόμενο .

Βιογραφικά των μελών της ομάδας

Μάρω  Μανάση

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982 . Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ , με ειδίκευση στην Υποκριτική . Έχει ολοκληρώσει  κύκλο σπουδών του  Πανεπιστημίου του Toronto με θεμα «Aboriginal worldviews and education» . Έχει κάνει από παιδί μαθήματα κλασσικής κιθάρας και χορού  .  

Από το 2002 ασχολείται επαγγελματικά με την Τέχνη του Κουκλοθεάτρου , η οποία έχει στεγάσει απλόχερα τα ενδιαφέροντά της  για τη μουσική , το θέατρo, τoν χορό και τις εικαστικές τέχνες . Υπήρξε σταθερός συνεργάτης από το 2000 εώς το 2015 του Διεθνούς φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και παντομίμας του Δήμου Κιλκίς , δουλεύοντας στην παραγωγή του Φεστιβάλ. Από το 2016-2018 εργάστηκε για την παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Θεσσαλονίκης Thesspuppets( Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Θέατρο Άνετον )

 Έχει εργαστεί ως κουκλοπαίχτρια σε  πολυάριθμες παραστάσεις  με τις οποίες ταξίδεψε σε Ελλάδα , Κύπρο , Ιταλία , Ισπανία και Ουγγαρία . Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Yanisbel Victoria Martinez , Janni Joung , Koldo Vio. Έχει στο ενεργητικό της προσωπικές δουλειές αλλά και συνεργασίες ως κουκλοπαίχτρια και θεατροπαιδαγωγός ,   μεταξύ των οποίων, με τον θίασο του Ηλία Καρελλά (2006 Θέατρο Νέο Ριάλτο), με το Θέατρο επί Κολονώ στις Νύχτες Μαριονέττας(2006-2007 ), τον Θίασο ParaMana , το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση , το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και άλλους . Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια εργαστηρίων κουκλοθεάτρου ( από Αγγλικά και Ισπανικά ) μεταξύ άλλων για εργαστήρια της Penny Francis και της Rene Baker . Έχει μελετήσει και υπηρετήσει τις παραδοσιακές φόρμες κουκλοθεάτρου , παίζοντας τον Φασουλή της , σε δρόμους και πλατείες .

Δίδαξε Θεατρική Αγωγή σε Δημοτικά Σχολεία και έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Βερτίσκου ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών  . Το 2016 δημιουργεί την Ομάδα θρεπτικού  Θεάτρου Μαρμίτα . Στη Μαρμίτα σκηνοθετεί και παίζει στις παραγωγές  «Απόνερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό», «Τα Παραμυθαλήθεια, Αλία» και «Τελευταία Στάση» .  Η  παράσταση «ΑπόΝερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό»  έχει φιλοξενηθεί  στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για 2 σεζόν και έχει συμμετάσχει  σε παιδικά φεστιβάλ και φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ανά την Ελλάδα  .

Από το  2017 υλοποιεί και σχεδιάζει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  και  διδάσκει την παιδαγωγική του δάσους στο Σχολείο του δάσους «Ζλαπ»  . Γράφει και αφηγείται παραμύθια βασισμένα στην οπτική των ιθαγενικών κοινοτήτων .  Είναι ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού  «Βερτίσκος-Μαζέματα» . Είναι μητέρα δύο παιδιών .

Αρχοντούλα Μήτσιου

Γεννήθηκε στο Πλέτενμπεργκ της Γερμανίας το 1974. Είναι απόφοιτος της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολήθηκε με τη μουσική και συγκεκριμένα με την εκμάθηση κρουστών στην οποία και αφοσιώθηκε για πολλά χρόνια. Δίδαξε κρουστά σε ενήλικες και παιδιά και συμμετείχε σε μουσικά σχήματα  , μεταξύ των οποίων και το παραδοσιακό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης. ‘Εχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων πάνω στη φωνητική και τα κρουστά με τους Μάρθα Φριτζήλα, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Νίκο Τουλιάτο, Δημήτρη Μπάρμπα . Το έντονο ενδιαφέρον της για τη διδασκαλία και την παιδαγωγική βρήκε έδαφος στην  βάση της μη κατευθυντικής παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής του Δάσους . Το 2015 ήρθε σ’ επαφή με το κουκλοθέατρο και το σύγχρονο θέατρο σκιών μέσα από το εργαστήρι του Στάθη Μαρκόπουλου . Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Μαρμίτα και μέλoς του Συνεταιρισμού «Βερτίσκος –Μαζέματα». Με την Ομάδα  Μαρμίτα δουλεύει από το 2016  συνδυάζοντας το κουκλοθέατρο με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, παίζοντας στις παραγωγές  «Απόνερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό» και «Τα Παραμυθαλήθεια, Αλία». Έχει συνεργαστεί με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για 2 σεζόν ενώ παράλληλα έχει πάρει μέρος σε διάφορα παιδικά φεστιβάλ και φεστιβάλ κουκλοθεάτρου σ όλη την επικράτεια (Εlephantastico του Δήμου Θεσσαλονίκης , 4ο Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Δήμου  Λάρισας , Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Καλαμάτας  ,  Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου Κηπουριού  Γρεβενών, Θέρμης δρώμενα του Δήμου Θέρμης , Vovousa Festival του Δήμου Ζαγορίου ). Είναι μητέρα δύο παιδιών .

Στέλλα Σακελλαρίου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νεοελληνική Φιλολογία του  Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στη διδασκαλία ξένων γλωσσών (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά) με την οποία και ασχολήθηκε για 15  χρόνια. Συγκεκριμένα, η ενασχόλησή της με τις γλώσσες βασίστηκε στην εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας και βιωματικής και συνεργατικής μάθησης, γνώσεις που εμπλουτίστηκαν από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ειδική εκπαίδευση στη Μαδρίτη (2003-4). Παράλληλα σπούδασε και ασχολείται με τον κλασικό και σύγχρονο χορό, συμμετέχοντας σε ομάδες σύγχρονου χορού στη Θεσσαλονίκη . Έχει παρακολουθήσει εξαετή κύκλο μαθημάτων ζωγραφικής στο Δήμο Θέρμης. Το 2016 μέσα από το εργαστήρι θεατρικής Μαριονέττας του  Στάθη Μαρκόπουλου ανακάλυψε  τον κόσμο του κουκλοθέατρου, με τoν οποίo  ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 5 χρόνια, δουλεύοντας σε σχολεία, θέατρα και χώρους τέχνης. Στη Μαρμίτα παίζει στις παραγωγές  «Απόνερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό»  , «Τα Παραμυθαλήθεια, Αλία» και «Τελευταία Στάση». Mε την παράσταση «ΑπόΝερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό» έχει συνεργαστεί με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για 2 σεζόν και  έχει συμμετάσχει  σε παιδικά φεστιβάλ και φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ανά την Ελλάδα (Εlephantastico του Δήμου Θεσσαλονίκης , 4ο Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Δήμου Λάρισας , Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου της Καλαμάτας ,  Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου  Κηπουριού  Γρεβενών, στην Εύβοια, Θέρμης δρώμενα του Δήμου Θέρμης, Vovousa Festival του Δήμου Ζαγορίου ).  Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Μαρμίτα» και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Βερτίσκος -Μαζέματα». Είναι μητέρα τριών παιδιών.